Het ministerie van Economisch Zaken voert volgens het Financieele Dagblad gesprekken met HEMA over mogelijke staatssteun.

De winkelketen gaat gebukt onder een torenhoge schuldenlast en is hard geraakt door de coronacrisis.

Eigenaar Marcel Boekhoorn overlegt al enkele maanden met schuldeisers om een deel van de leningen kwijt te schelden, maar de partijen hebben nog geen akkoord bereikt.

Staatssteun voor HEMA ligt gevoelig, omdat het bedrijf niet van strategisch belang is zoals KLM. Ook is Boekhoorn miljardair.

HEMA zucht al jaren onder de torenhoge schuldenlast van zo’n 750 miljoen euro. En door de coronacrisis is de financiële situatie alleen maar verslechterd.

De overheid overweegt nu om bij te springen, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag. Het ministerie van Economische Zaken heeft volgens betrokkenen zakenbank Lazard ingehuurd om de opties te bekijken. Een van de mogelijkheden is het verstrekken van garanties op leningen.

“Den Haag houdt de situatie rond HEMA al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is”, aldus een ingewijde tegen het FD. Bij de 550 Nederlandse filialen van de winkelketen werken zo’n 9.500 mensen.

HEMA helpen ligt gevoelig, omdat het bedrijf niet van strategisch belang is

Dat de overheid een groot bedrijf helpt om de coronacrisis door te komen is geen unicum. Het kabinet trekt 2 tot 4 miljard euro uit om luchtvaarticoon KLM te steunen, al lopen de gesprekken over de exacte voorwaarden nog. En scheepsbouwer IHC kon eind april rekenen op overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro’s.

Staatssteun aan HEMA ligt gecompliceerder. De oer-Hollandse winkelketen werd door de vorige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, volgepompt met schulden. Koper Marcel Boekhoorn is miljardair. Zakenblad Quote schat het vermogen van de zakenman die rijk werd met Telfort en Bakker Bart, op 2 miljard euro.

Bovendien is HEMA niet van strategisch belang voor de Nederlandse economie, een van de redenen waarom het kabinet KLM zo snel te hulp schoot. En scheepsbouwer IHC moet de staat sowieso nog 395 miljoen euro betalen. Bij een faillissement is de overheid dat geld kwijt.

De gesprekken tussen Boekhoorn en de schuldeisers verlopen stroef

Boekhoorn is al enkele maanden in gesprek met schuldeisers om een deel van de leningen kwijt te schelden. De partijen willen er voor 15 juni uit zijn. Dan moet HEMA een aflossing van 50 miljoen euro doen. Als Boekhoorn daar in gebreke blijft, is formeel sprake van wanbetaling.

De tijd begint te dringen. Schuldeisers willen niet zomaar een offer brengen om de winkelketen financieel gezond te maken. Sommige obligatiehouders vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de coronacrisis gebruiken om hen onder druk te zetten.

“Ze wisten wat voor bedrijf ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht en hadden in de tussentijd de schuld kunnen verlagen”, aldus een anonieme belegger tegen het FD.

Inmiddels ligt er volgens het FD een ander plan op tafel: een deel van de schuldeisers zou aandeelhouder van HEMA willen worden tegen een zeer lage prijs en tegelijk voor 300 miljoen euro aan schulden willen kwijtschelden. Boekhoorn zou in dit scenario de controle over HEMA kwijtraken.

Banken staan niet te springen om meer te lenen aan HEMA

Een ander obstakel zijn de banken. Een consortium van ABN Amro, ING en Credit Suisse heeft een doorlopend krediet verstrekt aan HEMA met een plafond van 80 miljoen euro, schrijft het FD. Dat moet waarschijnlijk omhoog.

Maar daar zitten de banken niet op te wachten. HEMA heeft al hoge schulden en in de detailhandel valt de ene na de andere winkelketen om.

De overheid zou een handje kunnen helpen door garanties te verstrekken op het extra geld dat erbij moet. Dat is een van de scenario's die volgens betrokkenen op tafel liggen.

Het ministerie van Economische Zaken wil tegenover het FD niet reageren op mogelijke staatssteun voor HEMA, net als de ingehuurde zakenbank Lazard. Ook een woordvoerder van HEMA houdt zich stil. "Zo lang de gesprekken nog lopen, onthouden wij ons van commentaar."

Lees meer over HEMA: